Ett medium och två spökjägare svepte på onsdagen in i museets hörsal för att hålla storseans och föreläsning. Arrangörerna Laxton Ghost presenterar sig som "Sveriges främsta paranormala undersökningsteam" och heltidsarbetande mediet Andreas Österlund är bland annat känd från TV4-programmet "Det okända".

Evenemanget har fått en del medborgare att höja på ögonbrynen. Ska museet upplåta lokaler för spiritism?

– Det här är kanske inte så vanligt för ett museum men å andra sidan kan det öppna för att fler upptäcker oss. Dessutom har vi en konferensverksamhet som ska gå med vinst så när vi kan hyra ut gör vi det, säger Natalia Berggren.

Finns det några begränsningar av vem som får hyra museets lokaler?

– Vi följer regionens och vår värdegrund. Det är till exempel inte tillåtet med aktiviteter som motverkar eller tar avstånd från demokrati, yttrandefrihet, integration, människors lika värde eller andra diskriminerande värderingar.

Natalia Berggren var inte själv med på onsdagskvällens evenemang. Arrangörerna utlovade bland annat en "storseans" och spökjägarna skulle föreläsa om hur de utreder paranormal aktivitet. Biljetterna kostade 395 kronor.

–  Det här är ett ämne som intresserar vissa, det är en smaksak. Folk kan välja om de ska betala, säger Natalia Berggren.

 Hörsalen i Sörmlands museum har plats för 250 personer. Hyran är 13 000 kronor exklusive moms. Enligt museet kom 118 besökare.