– Det finns de som lägger hundratusen kronor på ett bröllop så den här avgiften ska nog inte leda till att någon avstår från att gifta sig, säger han.

Avgiften kommer att landa på 300 kronor om åtminstone en av parterna är bosatt i kommunen. Är båda utsocknes blir priset 500 kronor. 

Carl-Åke Andersson säger att frågan väcktes i gruppen vigselförrättare och att den sedan togs vidare för politiska beslut.

– Det är rimligt att kommunen får täckning för en del av sina kostnader. Det är mycket administrativt arbete. Dessutom får brudparen en present av kommunen, säger han.

Cirka 250 par gifter sig borgerligt i Nyköping varje år. Avgiften börjar tas ut den 1 maj och förutsätter ett beslut i kommunfullmäktige. Inget parti opponerade sig då kommunstyrelsen behandlade frågan.

–  Men det är förstås alltid en relevant fråga att ställa sig vad som ska ingå i den redan höga skatten, säger oppositionsrådet Anna af Sillén (M).

Enligt tjänstemännens utredning är det gratis att gifta sig i de flesta av landets kommuner men trenden går mot att ta betalt. Avgiften varierar från någon hundralapp till tusen kronor.

Carl-Åke Andersson är en av kommunens cirka 15 vigselförrättare. De får ett arvode på 110 kronor per vigsel. Arvodet betalas av länsstyrelsen.

Är du själv gift?

– Ja, vi firar 15-årig bröllopsdag nästa vecka. Vi gifte oss i kyrkan samtidigt som vi döpte vår dotter, säger Carl-Åke Andersson.