Leif Sjöberg bor i Ålberga och jobbar med garageportar. Han har länge haft ett stort intresse för gamla rallybilar. Bilintresset började redan i slutet på 60-talet när Leif tog sitt körkort. Under många år satt han som kartläsare när han och föraren Lars Bringfeldt körde rallytävlingar.

– Det största vi åkte var Mälarrallyt och Östgötarallyt som bägge var SM-tävlingar men vi åkte ofta mer lokala tävlingar i vårt närområde, säger Leif.

På en arbetsresa 2001 hittade han sin pärla.

Artikelbild

| När bilen startas och det puttrande ljudet hörs, förstår man varför den kallas för "Putte".

– Jag var ute på en jobbresa på Närkeslätten när jag såg bilen ståendes bland en massa jänkare på en verkstad. Jag blev nyfiken och åkte tillbaka. Tittade lite, provkörde, tittade lite till och sedan köpte jag den, säger Leif. 

Bilen föddes i Trollhättan 1964 och köptes som ny av en man från Söderhamn. Sex år senare togs den över av en dam i Västerås. Hon ägde den i c:a 30 år, var väldigt omtänksam och vårdade bilen ömt och skötte allt underhåll exemplariskt.

År 2000 togs den över av en man i Hallsberg som fixade till utseendet lite så den såg ut som "Carlsson på takets" vinnarbil. Han behöll bara bilen ett tag och lät en kompis ta över den. Där blev den stående tills Leif köpte den och tog med den till Ålberga. 

De första tio åren hände det inte så mycket med bilen förutom att den luftades lite på somrarna. Men sedan tyckte Leif att bilen skulle fräschas upp. 

Artikelbild

| Bilen var väldigt fräsch när Leif Sjöberg tog över den.

– Ja, det blev en ny lack och en upptrimmad motor, med hjälp av den gamla rallyräven Jan Östberg, så nu är det inte bara det yttre på bilen som liknar Eriks vinnarbil utan även motorn, säger Leif.

Bilen hade en originalmotor på 38 hästkrafter men nu blev det mellan 55 och 60 istället och det var då rätt mycket för en bil som väger 890 kilo. 

Artikelbild

| Det var den legendariske saabdoktorn Janne "Bil-Trim " Östberg som renoverade Leif Sjöbergs saabmotor.

Leif har sett många rallytävlingar genom åren och minns speciellt när han såg Kenny Bräck i Midnattssolsrallyt.

– När han kom över skogen fanns det ingen som åkte som han. Man upplevde att han upphävde tyngdlagen och då förstod jag hur fort man kunde åka med rallybilar. Men Kenny Bräck är ett unikum, säger Leif. 

Artikelbild

| 2011 fick bilen ny lack och en upptrimmad motor på mellan 55 och 60 hästkrafter

Leif var tidigare en flitig besökare på bilträffarna i hamnen och då fick bilen alltid stor uppmärksamhet. Men de varma somrarna blev ett problem för den trimmade motorn som då ofta gick varm. 

– Det är därför jag inte är där så ofta längre men en kul händelse var när bilen vann utmärkelsen "Kvällens fordon" den 27 juli 2011, säger Leif. 

Artikelbild

| Leif Sjöberg betalade 11 000 kronor för bilen när han köpte den 2001.

Bilen kallas också för Putte.

– Det är för att den puttrar så fint, säger Leif Sjöberg.